Chef Recepty HOME






Zdravie a soľ - Je pre mňa soľ škodlivá?

 

soľ a zdravie - odporúčaná dávna

V tomto článku by sme chceli jasne zhrnúť známe poznatky o soli a odhaliť pravdu za týmto v kuchyni neoceniteľným artiklom. Soľ bolo ako strašiak dlho spájaná s vysokým krvným tlakom a srdcovými chorobami.

Problém s týmto mýtom je, že nič nie je čierno-biele. Inak povedané, áno soľ je nezdravá, ALE iba ak sa jej skonzumuje viac ako telo potrebuje. O to viac pri človeku, ktorý túto hranicu už prekročil a je vo väčšom riziku problémov so zdravím.

Touto témou sa zaoberali viacerí vedci, konkrétne skúmali či znížené množstvo soli v moči zníži pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb. Európsky vedci tvrdia na základe čláku v Journal of the American Medical Association (Máj 2011), že zníženie soli skutočne znížilo pravdepodobnosť srdcových chorôb, no ďalšia štúdia amerických vedcov tvrdí, že zdravé množstvo soli ale ani žiadne(znížené na minimum) množstvo soli nemajú vplyv na srdcové choroby.

 

Koľko soli teda denne?

Soľ je v zdravej miere pre náš organizmus potrebná, lebo udržuje správnu koncentráciu telových tekutín. V realite, však väčšina z nás konzumuje viac soli a túto mieru prekračuje. Čo sa deje pri zvýšenom množstve soli je že, sa zvyšuje množstvo tekutín v tele, čo zvyšuje krvný tlak a ten môže viesť k vážnym srdcovým problémom, aj infarktu.

Odporúčané denné množstvo soli je 6g, čo reprezentuje 2,4g sodia denne. Priemer na Slovensku a vo väčšine Európy je nanešťastie vyšší - okolo 8,1g soli (3,2g sodium) denne.