Chef Recepty HOME








Španielska špecialita: Klobása Chorizo

chorizo recepty

Chorizo je veľmi obľúbená hispánska pochúťka. Pôvodom zo Španielska, no ako národnú kuchyňu chorizo podávajú aj v rôznych častiach Južnej Ameriky. V zásade ide klobásu/ salám podobný maďarskej čabajke. Chorizo môže byť sušené, varené, údené, alebo aj konzervované soľou. Existuje množstvo rôznych variácií a každá je niečím odlišná, čím reprezentuje región, z ktorého pochádza.

V zásade obsahuje bravčové mäso a červenú údenú papriku (pimentón), čo mu dodáva charakteristickú červenú farbu. Ďalej sa k nemu pridáva napr. cesnak, bylinky ako kmín, tymian. Portugalské chorizo obsahuje červené víno, a v reštauráciách môže byť tiež nakrájané na kocky a flambované na alkohole, čím sa na klobáse vytvorí chutná glazúra a vzniká výborný základ pre rôzne predjedlá.

Na rozdiel od španielskej verzie je mexické chorizo neúdené a zvyčajne je jemná červená paprika nahradená s chilli. Juhoameričania tiež robia klobásu z tučnejšieho bravčového mäsa a uprednostňujú mleté pred európskymi sekanými verziami. Okrem toho Mexičania často pridávajú do chorizo aj ocot (náhrada za portugalské červené víno) a často jedia chorizo aj mimo črievok. Teda mix korenín a mletého mäsa sa restuje a následne sa ním napríklad plnia fajitas, alebo quesadillas, bez toho aby sa vytvorila samotná klobása.

Klobáse Chorizo je ešte podobná španielska špecialita salchichón. Tiež sušená, resp. údená klobása, ktorá ale namiesto červenej papriky obsahuje čierne korenie.

 

Vybrané recepty s chorizom:

Chorizo klobása

Pikantná špecialita: klobása Chorizo

Obľúbený domáci recept na tradičné klobásky chorizo. Mix toho najlepšieho z kuchyne portugalskej (červené víno) a mexickej (chilli).

pozri recept

 

tortilly s mexickým mäsom

El Diablo Fajitas Tortilly s Chorizom

Mexické fajitas tortilly s chorizom. Chrumkavé, voňavé, chutné - Pozor možnosť vybudovania závislosti na tomto jedle je vysoká.

pozri recept