Chef Recepty HOME








Ľahké & rýchle makové slíže

Nahlásiť obsah

Pridané od: Kulinár tom
Uverejnené v:  Cestoviny & Pasta
Počet zhliadnutí:  1624 videní
Doba Prípravy:  5 minút
Doba Varenia:  15 minút
Diéta: Vegetariánske jedlá
Kuchyňa: Slovenská kuchyňa

Ďalšie informácie

Chod: Hl. jedlo
Porcie: 1
Náročnosť: ľahké
Gourmet Špeciál: Kulinárske potešenie bežného druhu
Krátky opis: Veľmi ľahký a hlavne chutný recept zo slovenskej kuchyne. Samozrejme tradične sa robili s domácimi rezancami, no často na to nemáme čas a stále si chceme vychutnať tie sladké voňavé slíže s roztápajúcim maslom na jazyku

Ingrediencie

100g obľubených slížov/cestovín

50g maku

30g cukru

1 lyžica masla

Obľúbený kompót


Poznámka: zdravšia varianta by mohla obsahovať celozrnné cestoviny a med namiesto cukru

Postup

Mak si namelieme, alebo kúpime už priamo mletý. Ochutnáme a otestujeme či náhodou nie je horký.

Potom ho vo vačšej miske zmiešame s cukrom.

Medzitým si necháme v hrnci zovrieť vodu a dáme variť slíže. Proces varenia vody môžeme úrychliť rýchlovarnou kanvicou.

Cestoviny varíme podľa návodu, alebo kým dostatočne nezmäknú - podľa typu a množstva cestovín približne 12-18 minút.

Následne slíže scedíme a servírujeme.

Niektorý radi zamiešajú slíže, mak s cukrom a vopred roztopené maslom už priamo pred podávaním vo väčšej miske/hrnci. Avšak ja rád podávam pre mňa primerané množstvo (4 lyžice) maku s cukrom na slíže bez zamiešania a kúsok masla navrch ako ozdobu. Maslo sa na teplých slížoch aj tak roztopí, s tým že zvyšok maku s cukrom dávam v miske na stôl a každý si môže ešte dochutiť, resp. pridať podľa chuti. Je to subjektívne podľa toho na čo si kto zvykne.

K slížom s makom ešte pre chuť podávame kompótom. Želám všetkým dobrú chuť.

Nebolo pridané žiadne hodnotenie