Chef Recepty HOME






Švédske guličky s omáčkou kotbular (lepšie ako z IKEI)

Nahlásiť obsah

Pridané od: Kulinár tom
Uverejnené v:  Bravčové
Počet zhliadnutí:  8712 videní
Doba Prípravy:  10 minút
Doba Varenia:  25 minút
Diéta: Bez diéty
Kuchyňa: Škandinávska kuchyňa

Ďalšie informácie

Chod: Hl. jedlo
Porcie: 4
Náročnosť: stredne náročné
Gourmet Špeciál: Kulinárske potešenie bežného druhu
Krátky opis: Veľmi obľúbené škandinávske jedlo Kotbular, alebo mäsové guličky z mletého mäsa, kde sa prelínajú vône mäsa s jemnou vôňou omáčky, výrazným brusnicovým želé a tradičným rozmarínu.

Ingrediencie

Mäsové guličky

1 veľká biela cibuľa nastrúhaná na jemno

2 lyžice masla

2/3 šálky plnotučného mlieka

3 krajce staršieho chleba bez kôrky nakrájaných na malé kocky (strúhanka)

2 vajíčka

400 g mletého bravčového mäsa

400 g mléteho hovädzieho mäsa

2 lyžičky soli

1 lyžička čerstvo nastrúhaného muškátového orieška

2 lyžičky čierneho korenia

Omáčka:

1 pohár hovädzieho vývaru (najlepšie pravý napr. z polievky, alebo zarobený z bujónu)

1 šálka smotany

1 lyžica masla

3 lyžice polohrubej múky

1 lyžička sójovej omáčky

1 lyžička mletého čierneho korenia

Obloha:

brusnicový džem - najlepšie s kúskami ovocia

opekané zemiaky s rozmarínom (buď čerstvým, alebo sušeným)

Postup

Na jemno nastrúhanú cibuľu opražíme na masle do zlatova.

Mlieko a kúsky chleba premiešame a necháme odstáť približne 10 minút. Následne k ním pridáme opraženú cibuľku a necháme odstáť asi 5 minút. Pridáme mäso, vajíčka, soľ, muškátový oriešok, čierne korenie a dobre premiešame.

1. možnosť: S mokrými rukami spravíme z cesta malé gulôčky a pražíme na rozohriatom oleji, prípadne masle približne 10 minút. Potom ich vyberieme a položíme na tanier odkvapkať tuk na papierové servítky.

2.možnosť (zdravšia a dlhšia): Vyformujeme guličky a dáme ich do predhriatej rúry na 180 C piecť na vymastený pekáč za občasného pretáčania po dobu 30 minút.

Omáčka:

V hrnci si na krátko opražíme múku na kúsku masla. Pridáme vývar, smotanu, sójovú omáčku, čierne korenie a za stáleho miešania necháme zhustnúť približne 8 minút.

Kotbulár podávame preliaty omáčkou, s brusnicovým džemom a opekanými zemiakmi na rozmaríne. Guličky ozdobíme nasekaným petržlenom a čerstvými brusnicami.

Tip:

- Rozmarín je v tomto jedlo veľmi častý, rovnako ako severský brusnicový džem. Niektorý ho pridávajú priamo do omáčky, no mne sa najviac osvedčila verzia s pečenými zemiakmi na rozmaríne a cesnaku.

- Pridaním viac múky do omáčky ju zahustíme podľa chuti

Hodnotenia

Pridané od : JanK on 2013-11-22 12:15:39
V IKEI je to fastfood no tento Köttbullar je fakt super. Ešte odporúčam do omáčky pridať nastrúhaný syr. Vznikne tak príjemná chuť a konzistencia je tiež lepšia.