Chef Recepty HOME






Perfektné varené vajcia na tvrdo

Nahlásiť obsah


1 z 1 Obrázky Rob
Nahrať obrázok
Pridané od: Rob
Uverejnené v:  Z vajec
Počet zhliadnutí:  37893 videní
Doba Prípravy:  1 minút
Doba Varenia:  10 minút
Diéta: Vegetariánske jedlá
Kuchyňa: Slovenská kuchyňa

Ďalšie informácie

Chod: Raňajky
Porcie: 1
Náročnosť: ľahké
Gourmet Špeciál: Kulinárske potešenie bežného druhu
Krátky opis: Existujú rôzne spôsoby varenia vajíčiek, niekto ich dáva už do studenej vody od začiatku varenia a niekto ich dá do vody až keď zovrie. Ja som zástanca posledne zmieneného

Ingrediencie

Vajíčka

Voda

Soľ

Postup

     1.  V primeranie veľkom hrnci podľa počtu vajíčiek si necháme zovrieť vodu. Ja osobne nerád čakám, a tak si vodu zohrejem v rýchlo varnej konvici - je to rýchlešie.

    2.  Keď voda voda vrie, tak do nej lyžicou opatrne vložíme vajíčka tak, aby nám nepraskli.

- Varíme 6-7min ak chceme vajíčka na mäkko

- Varíme 10min ak chceme vajíčka na tvrdo

- Varíme 15min ak chceme granulujúce žĺtko

      3.  Nevaríme príliš dlho, lebo po napríklad hodine by sa mohlo stať, že sa vylúči do vajíčka síra a zmení chuť aj farbu.

      4.  Z hrncu vylejeme horúcu vodu a nalejeme studenú. Niektorý tiež odporúčajú na ľahšie šúpanie tiež vajíčka šúpať pod studenou vodou.

 

Tipy na ľahšie šúpanie:

- Pridaním soli do vody, by mala ísť šupka ľahšie dolu

- Staršie vajíčka, čo sú pár dní v chladničke majú zvýšené pH a ľahšie sa šúpu

- Naopak čerstvé vajíčka sú tvrdšie a menej náchylné na prasknutie

- Vo vyšších nadmorských výškach trvá dlhšie kým vajíčko uvaríme

Nebolo pridané žiadne hodnotenie