Linecké koláčiky

linecké-koláčiky
  • Doba Prípravy:  60 minút
  • Doba Varenia:  10 minút
  • Diéta: Vegetariánske jedlá
  • Kuchyňa: Slovenská kuchyňa

Chod: Raňajky
Porcie: 4
Náročnosť: ľahké
Gourmet Špeciál: Kulinárske potešenie bežného druhu
Krátky opis: Jednoduché a veľmi vďačné cesto na linecké koláčiky, ktoré pozná hádam každá. Koláčiky vykrajujeme, natierame džemom, namáčame do horúcej čokolády podľa chuti a príležitosti

Ingrediencie

Základom cesta je v princípe dodržať osvedčený pomer cukru, masla a múky 1:2:3

  • 130g práškového cukru
  • 250g = 1 hera na pečenie
  • 400g hladkej múky
  • 2 žĺtka
  • džem/ čokoláda/ orechy/ med/ glazúra/ citrónová šťava/ vanilkový cukor/ škorica podľa obľuby

 

Postup

  1. V miske si vypracujeme cesto zmiešaním cukru, múky, masla a žĺtka.
  2. Necháme cez noc odstáť do chladničky.
  3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na približne 5mm a vykrajujeme.
  4. Rúru si predhrejeme na 140 stupňov celzia.
  5. Kolieska, alebo iné tvary koláčikov poukladáme na voskový papier do pekáču a dáme piecť na 10-15 minút. Záleží podľa typu programu a rúry (priebežne kontrolujeme).
  6. Vyberieme, necháme vychladnúť a kreatívne ozdobíme.