Praženica alebo Perfektná Klasika

Praženica alebo Perfektná Klasika
  • Doba Prípravy:  1 minút
  • Doba Varenia:  15 minút
  • Diéta: Kulturistika a fitness
  • Kuchyňa: Slovenská kuchyňa
  • Chod: Raňajky
  • Porcie: 1
  • Náročnosť: ľahké
  • Gourmet Špeciál: Kulinárske potešenie bežného druhu

Jemná praženica na hrianke

Krátky opis: Jemná a lahodná praženica, ktorú musí zvládnuť každý správny gazda aj gazdinka. Toto je klasický recept na miešané vajíčka skvelé len tak s hriankou alebo vhodné ako základ pre ďalšie doplnenia o zeleninu, ale aj slaninku, párky, alebo omáčky.

Ingrediencie

  • 3 vajcia z voľného chovu
  • 8 lyžíc plnotučného mlieka, alebo 4 lyžice smotany na šľahanie
  • 1 lyžica masla (nie margarínu)

 

Postup

  1. Na panvici si na najslabšom ohni necháme roztopiť maslo. Môžeme mu pomôcť drevenou varechou no dáme pozor, aby  nezačalo hnednúť a pripekať.
  2. Medzitým si v miske vydličkou rozmiešame rozklepnuté vajička a smotanu.
  3. Na roztopené maslo vylejeme vajíčka a necháme piecť približne 30 sekúnd. Potom varechou primerane premiešavame až kým nebudú vajíčka hotové.
  4. Necháme pár sekúnd v panvici vychladnúť, tzv. dojsť a servírujeme.
  5. Krajec chlebu pokvapkáme olivovým olejom a na suchej panvici ho z oboch strán jemne opečieme.
  6. Praženicu podávame na opečenom krajci ozdobenú pažítkou.