- Doba Prípravy: 1 minút
- Doba Varenia: 15 minút
- Diéta: Kulturistika a fitness
- Kuchyňa: Slovenská kuchyňa
- Chod: Raňajky
- Porcie: 1
- Náročnosť: ľahké
- Gourmet Špeciál: Kulinárske potešenie bežného druhu
Jemná praženica na hrianke
Krátky opis: Jemná a lahodná praženica, ktorú musí zvládnuť každý správny gazda aj gazdinka. Toto je klasický recept na miešané vajíčka skvelé len tak s hriankou alebo vhodné ako základ pre ďalšie doplnenia o zeleninu, ale aj slaninku, párky, alebo omáčky.
Ingrediencie
- 3 vajcia z voľného chovu
- 8 lyžíc plnotučného mlieka, alebo 4 lyžice smotany na šľahanie
- 1 lyžica masla (nie margarínu)
Postup
- Na panvici si na najslabšom ohni necháme roztopiť maslo. Môžeme mu pomôcť drevenou varechou no dáme pozor, aby nezačalo hnednúť a pripekať.
- Medzitým si v miske vydličkou rozmiešame rozklepnuté vajička a smotanu.
- Na roztopené maslo vylejeme vajíčka a necháme piecť približne 30 sekúnd. Potom varechou primerane premiešavame až kým nebudú vajíčka hotové.
- Necháme pár sekúnd v panvici vychladnúť, tzv. dojsť a servírujeme.
- Krajec chlebu pokvapkáme olivovým olejom a na suchej panvici ho z oboch strán jemne opečieme.
- Praženicu podávame na opečenom krajci ozdobenú pažítkou.